top of page
kuva_2024-01-27_105046182.png
DSC_0179.JPG

Tammikuun vapaaehtoinen – Heikki Santasalo

 

 

1. Millaista vapaaehtoistoimintaa teet seurakunnassa?

 - Pisimpään olen ollut eri toimikunnissa, aluksi diakoniatoimikunnassa – jossain kohtaa isä Nemanja [Balčin] pyysi nuorisotoimikuntaan, jotta voitaisiin tutkia, miten viestintää tehtäisiin vaikkapa Instagramissa. Sitten jossain kohtaa kysyttiin, kun oli valtuustovaalit tulossa, että suostuisinko ehdokkaaksi. Mulla ei ole siinä mielessä omia intressejä tai poliittisia agendoja, mutta mä olen sitten ajatellut toisaalta, että ehkä se on reilua tai asianmukaista olla käytettävissä. Jonkunhan siellä täytyy olla kuitenkin. Menneellä kaudella olen ollut myös seurakunnanneuvostossa.

 

Sitten, kun joskus olen ottanut kirkossa aiemmin joitakin kuvia, niillä on ollut tilausta, ja joskus on ihan pyydetty myös ottamaan kuvia jossakin palveluksessa tai juhlassa. Olen myös seurakunnan vapaaehtoinen IT-tukihenkilö. Seurakunnan vanhanmallinen nettisivu hävisi joitakin vuosia sitten. Isä Mikko [Leistola] oli tehnyt pohjan, jonka käyttöönotossa avustin, ja tästä väliaikaisratkaisusta on tullut pysyvä ratkaisu ainakin toistaiseksi ja sillä nyt mennään sitten.

 

2. Koska menit ensimmäiseen toimikuntaan?

 - Olisiko se ollut 2014 tai 2015. Seurakunnan jäsen olen ollut vuodesta 2007.

 

3. Mikä sai sinut aloittamaan vapaaehtoistoiminnan?

 - Näissä minulla on ajatuksena se, että kirkolta saa paljon, niin on reilua myös antaa takaisin sellaista, mitä pystyy. Vähän tällainen idealistinen ajatus. Kirkon antina on jumalanpalveluselämä ja hengellisen elämän peruspilarit.

 

4. Kuinka paljon arvioit käyttäväsi aikaa vapaaehtoistoimintaan esimerkiksi viikossa tai kuukaudessa?

 – Olisiko semmoinen muutama tunti kuussa. Ei siihen kauheasti aikaa sinänsä mene.

 

5. Mikä on parasta vapaaehtoistoiminnassa?

 - Valtuustotyössä huippukohtia on olleet onnistuneet rekrytoinnit. Toisaalta ne ovat myös vaikeita, koska niissä on hyviä ehdokkaita, jotka eivät tule valituiksi. Myös jos on joku hieno kuva, jonka on onnistunut ottamaan, esimerkiksi kirkko on kauniisti esillä jossakin, niin se on myös hienoa.

 

6. Mikä on ollut mieleen jäävintä näiden vuosien aikana?

 - Ehkä juuri kanttorin ja papin valinta, joka oli samaan aikaan vuonna 2020. Se linkittyy korona-aikaan vahvasti. Valtuusto valitsi samassa kokouksessa uuden papin ja uuden kanttorin. Sekä papiksi että kanttoriksi oli useita hakijoita, joista kuka tahansa olisi ollut ehdottomasti hyvä valinta.

 

7. Onko jotain, mitä haluaisit sanoa jollekulle, joka olisi kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta?

 - En oikein tiedä, miltä pohjalta ihmiset sitä miettii, mutta sen voisi sanoa, että vapaaehtoistyö pyörii niiden varassa, jotka siihen suostuvat tai rohkenevat lähteä. Kaikkien panos on varmasti hyväksi, ja uskoisin, että kaikilla on annettavaa. Vaikkapa Suvantotila ei pyörisi ilman vapaaehtoisia, samaten Kalliosalmi toimii merkittävästi vapaaehtoisvoimin ja samaten kirkolla on monia hyvin tärkeitä vapaaehtoishommia alkaen kirkon siivoamisesta. On myös tärkeää, miten toiminta organisoidaan seurakunnan puolesta.

 

8. Olisiko sinulla seurakunnalle terveisiä vapaaehtoisen näkökulmasta?

 - Etenkin nyt, kun uusi valtuusto aloittaa, niin olisi hyvä olla seurakunnan päätöksentekoon liittyvää koulutusta, että ymmärtäisi, mitä valtuusto tekee ja miten asioiden edistäminen valtuustossa on mahdollista.

 

Kiitokset Heikille! Seuraava vapaaehtoisen haastattelu julkaistaan seurakunnan nettisivuilla helmikuussa.

bottom of page