top of page

KASTE

kaste.png

Kasteen merkitys?


Kaste merkitsee seurakunnan jäseneksi tulemista. Ortodoksisessa perinteessa lapselle annetaan nimi ennen kastetta joko kahdeksantena päivänä syntymästä tai lyhyessä rukoushetkessä ennen kastetta. Kirkkomme perinteeseen kuuluu upotuskaste joka kuvaa uuden elämän syntymistä Kristuksessa. Heti kasteen jälkeen toimitetaan mirhallavoitelun sakramentti, jota luterilaisessa kirkossa kutsutaan konfirmaatioksi. Tämän jälkeen lapsi on täysivaltainen seurakunnan jäsen ja voi osallistua ehtoolliselle.

 

Lapsen tietojen lomake!


Muista ottaa kasteeseen mukaan postissa tullut Lapsen tietojen lomake. Ennen kastetta vanhemmat tarkastavat tästä lomakkeesta omat tietonsa sekä täyttävät lasta ja kummeja koskevat tiedot. Kasteen jälkeen pappi täyttää lomakkeen omalta osaltaan ja allekirjoittaa sen. Seurakunta toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon.

Kun lapsi syntyy

Ota yhteyttä seurakuntaan kastepäivän sopimiseksi. Lapsi on kastettava kahden kuukauden kuluessa syntymästä ja jos tämä aika ylittyy vanhempien on rekisteröitävä lapsi Väestötietojärjestelmään. Lapsi voidaan kastaa ja ottaa kirkon jäseneksi myös tämän jälkeen. Ohjeet tietojen ilmoittamiseen löytyvät Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.

 

Kirkon jäseneksi?

Vanhemmat sopivat yhdessä siitä mihin kirkkoon lapsi kastetaan. Seurakuntamme ottaa iloiten vastaan jokaisen uuden jäsenen ja  annamme jokaiselle lapselle lahjaksi hopeisen kasteristin. Koska kaste merkitsee seurakunnan jäseneksi ottamista, se toimitetaan aina kirkossa. Tampereen seurakunnan alueella kirkkoja on aluella kirkkoja on Tampereella, Vaasassa, Porissa, Kolhossa, Lapualla, Kokkolassa ja Pietarsaaressa. Ainoastaan poikkeustapauksissa kaste voidaan suorittaa kotona. Jotta lapsi voidaan kastaa ortodoksisen kirkon jäseneksi on toisen vanhemmista oltava ortodoksisen kirkon jäsen. 

Kummeus

Kastetta varten lapsella tulee olla ortodoksiseen kirkkoon kuuluva kummi, joka antaa kastettavan puolesta kastelupaukset ja lukee uskontunnustuksen. Seurakunta voi tarvittaessa auttaa kummin löytämisessä jos lähisukulaisissa ei ole ortodokseja. Tämän sylikummin lisäksi mukana voi olla myös muita kummeja, jotka kuuluvat kristilliseen kirkkoon. 

 

Päivän valinta

Tavallisesti kaste toimitetaan lauantaina tai sunnuntaina, mutta voimme sopia myös muista viikonpäivistä. Kaste on mahdollista toimittaa myös liturgian yhteydessä. Kastejuhlaa varten seurakunnalla on vuokrattavana seurakuntasaleja.

LISÄTIETOJA

Aleksej Sjöberg
Kirkkoherra
Työpiste: Tampere
puh. 050 557 0050
Andrei Sõtšov
Pappi
Työpiste: Vaasa
puh. 040 076 1718
Tuomas Kallonen
II. Pappi
Työpiste: Tampere
puh. 050 557 0057
bottom of page