MUISTAMISET

Pyhän Nikolaoksen päivä ja lasten juhla. Seurakunta muistaa lapsia ja erityisesti 5-vuotiaita pyhän Nikolaoksen päivänä 6.12.

Ylioppilaaksi ja ammattiin valmistuvia nuoria muistetaan keväisin ja syksyisin. Nuoren tulee ottaa yhteyttä seurakuntaan ja ilmoittaa valmistumisesta, sillä tieto ei välity opiskelupaikasta automaattisesti.

KERHOT

Seurakunnan kerhokausi alkaa elokuun loppupuolella ja loppuu yleensä toukokuussa. Kerhot kokoontuvat pääsääntöisesti kerhohuoneella tai Suvantotilassa. Kerhoihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen ja toimintaan voi tulla mukaan myös kesken kauden. Kerhot eivät kokoonnu koulujen loma-aikoina. Kerhot ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Kaikkien kerhojen ja tapahtumien osalta voi kysyä lisätietoa kasvatustyöntekijältä Lidija Cederström-Hänniseltä 0401781633 lidija.cederstrom-hanninen@ort.fi (suomi/venäjä) 

Lastenkerho.JPG

Syksyllä 2022 alkavat kerhot

Perhekerho 

Perhekerho torstaisin 9.30-11.30. Kerho on tarkoitettu perheen pienimmille noin 0-3-vuotiaille ja heidän vanhemmilleen. Kerhossa on ohjelmassa vapaata seurustelua, kahvittelua, vertaistukea vanhemmuuteen, muskarituokioita ja muuta, mitä yhdessä suunnittelemme! Paikkana on Suvantotila (Suvantokatu 10, katutaso, Kuulostudiosta oikealla) Kerho alkaa 25.8. Muskarituokiot seuraavina päivinä kerhossa: 22.9., 3.11., 8.12. Lämpimästi tervetuloa! 

Käsityö- ja askartelukerho 

Maanantaisin ja perjantaisin tyttöjen käsityö- ja askartelukerho 17.30-19.30  noin 5-10 -vuotiaille. 15.8.22 alkaen. Kerho on kaksikielinen suomi/venäjä. Ohjaajana Marina Knuuttila 045 2100934. Kokoontuminen kerhohuoneella.

Maalaus- ja kuvataidekerho 

Keskiviikkoisin maalaus- kuvataidekerho 17.30-19.30, noin 6-12 -vuotiailla, myös ikonimaalausta halutessaan voi kokeilla. Vanhemmat voivat tulla mukaan kerhoon lapsensa kanssa. Kerhossa juodaan iltatee. Kerho on kaksikielinen suomi/venäjä. Kerho alkaa elokuussa 17.8.22. Ohjaajana Irina Chernyuk 045 1385058.  Kokoontuminen kerhohuoneella.

Liturgiakerho 

Sunnuntaisin liturgiakerho seuraavina päivinä liturgian aikana 11.9., 16.10., 20.11.,18.12. klo 9.45-10.30 kerhohuoneella. Kerhossa käydään läpi kyseisen päivän evankeliumiteksti tai käydään läpi kirkkovuoden juhla tai paastoaika. Kerhosta siirrytään ohjaajan mukana liturgiaan. 

Ponomariviikonloput – opastusta alttaripalvelemiseen 

Syksyllä järjestetään kaksi ponomariviikonloppua, jonne kaikki ponomaritoiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita! Lauantaina 29.10. ja12.11. klo 15-16.30 opetusta ja sunnuntaina 30.10. , 13.11. ja 6.12. klo 9.45 alkaen on mahdollisuus kokeilla ponomarihommia liturgiassa.

Mediakerho aloittelee toimintaansa 

Oletko kiinnostunut päästä oppimaan videokuvaamisen ja äänen tallentamisen saloja kirkollisessa ympäristössä? Laita rohkeasti viestiä, jos kiinnostus heräsi, osoitteeseen: markus.hanninen@ort.fi, niin perustetaan seurakuntaan videoita ja streamauksia tuottava mediakerho. Kerho on suunnattu yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille. 

Nuortenillat 

Nuortenillat alkavat syyskuussa. Ensimmäinen tapaaminen on lauantaina 3.9. Suvantotilassa (Suvantokatu 10 katutaso, Kuulostudiosta oikealla ) vigilian jälkeen noin 18.30-20.30. Tarjolla iltapalaa ja ohjelmassa lautapelailua, hengailua ja syksyn ohjelman suunnittelua. Tervetuloa mukaan! Nuorten illat ovat tarkoitettu noin 15-18-vuotiaille. Syksyn tapaamiskerrat ovat 17.9., 15.10., 5.11., 26.11., 17.12.

Aikuisten keskustelukerho 

Suomen kielen, kulttuurin ja suomalaisen ortodoksisuuden opetusta Suvantotilassa maanantaisin 15.8. alkaen klo 17.30-19.30. Pääasiallisena tavoitteena on opetella suomen kieltä. Ohjaajina Terhi Saarenoja ja Nina Olkonen. Kerhon kielinä suomi/venäjä. 

Когда православие пришло в Финляндию? Есть ли в Финляндии монастыри? Что такое kaamos ? Что входит в финскую кухню? На эти и другии вопросы мы будет отвечать по понедельникам  17.30-19.30 в Suvantitila (Suvantokatu 10).

Добро пожаловать в кружок! Мы будем общаться на темы: финская православная церковь, финская культура и финские обычаи. Разговариваем на финском и русском - наша цель улучшить финский язык. Добро пожаловать!

Poikakuoro.JPG
Tyttöjenkuoro.JPG

LEIRIT

Leireillä tutustutaan omaan seurakuntaan rukousten, laulujen ja leikkien kautta. Leirien tarkoitus on tuoda samanikäisiä ortodoksilapsia ja –nuoria yhteen ja vahvistaa heidän identiteettiään, ortodoksista uskoaan ja kirkkoon kuulumista. Leirit ovat maksullisia.

Makkarajärven_retkellä.JPG

LASTENLEIRIT 7-12 -VUOTIAILLE

Seurakunnan lastenleireillä leikitään yhdessä, lauletaan, kerrotaan tarinoita, paistetaan makkaraa – aamu ja iltarukouksia unohtamatta.

20220622_194723[1].jpg
WhatsApp Image 2022-06-23 at 16.00.52 (1).jpeg

KRISTINOPPILEIRI

Kristinoppileiri 15 vuotta täyttäville

Kristinoppileiri – kripari – on suomalainen tapa vahvistaa nuorten kristillistä identiteettiä ja kasvattaa heitä seurakunnan ja yhteiskunnan vastuullisiksi jäseniksi. Leiri käydään pääsääntöisesti sinä vuonna kun nuori täyttää 15. Kriparin ohjelmaan kuuluu mm. tutustumista, leikkimistä, jumalanpalveluksia, oppitunteja, ryhmätoimintaa, pyhien toimitusten demoja, illanviettoa, laulamista, yhteistä aikaa ja hauskanpitoa.

Kastedemo.JPG

Tampereen ortodoksinen seurakunta järjestää yhden kristinoppileirin vuodessa. Kristinoppileiri järjestetään kesällä ja se on kestoltaan kahdeksan päivän pituinen. Kristinoppileirin päätteeksi on päätösliturgia ja juhla.

Kutsu kristinoppileirille lähetetään koko ikäluokalle kirjeitse edellisen vuoden lopussa. 

Kriparille ilmoittautuneet saavat kristinoppileiriä koskevan tarkemman infon kirjeitse hyvissä ajoin ennen leiriä. Kristinoppileirin todistukset jaetaan päätösliturgian jälkeen. Suosittelemme suorittamaan kristinoppileirin omassa kotiseurakunnassa. Näin nuorelle muodostuu luonteva suhde lähiympäristön muihin nuoriin ja seurakunnan työntekijöihin.

USKONNONOPETUS

Koulussa tapahtuvasta uskonnonopetuksesta vastaa opetuksen järjestäjä eli kunta tai yksityinen koulu. Ortodoksisen uskonnon opetusta on järjestettävä lain mukaan silloin, kun opetuksen järjestäjän alueella on vähintään kolme ortodoksioppilasta. Seurakunta auttaa uskonnonopetuksen järjestäjiä etsimällä tarvittaessa koululle ortodoksisen uskonnon opettajan.

Seurakunta järjestää koululaisjumalanpalveluksia syksyisin ja keväisin pääsiäiskaudella. Koululaisjumalanpalveluksia pidetään Tampereen ja Porin ortodoksisissa kirkoissa. Koululaisjumalanpalveluksen yhteydessä seurakunta tarjoaa oppilaille ruoan.

Seurakunnan työntekijät vierailevat mielellään kouluilla pyydettäessä (esimerkiksi virpomavitsojen siunaus, aamunavaukset ja ortodoksisuudesta kertominen yksittäiselle luokalle tai koko koululle).

Lisäksi seurakunta tarjoaa erilaisille koululaisryhmille mahdollisuuden tulla tutustumaan Tampereen ortodoksiseen kirkkoon opastetulle kierrokselle (yhteyshenkilö: vahtimestari Mika Kangasaho). Porin ortodoksisen kirkon esittelystä ja opastuksesta vastaa diakoni Jarkko Luonila.