top of page

Vapaaehtoistoimintaa Tampereen ortodoksisessa seurakunnassa​

Seurakunnassamme on tarjolla monenlaista vapaaehtoisvoimin toteutettavaa toimintaa. Syksyn 2023 aikana ollaan aloittamassa kerran kuussa Suvantotilassa tarjottavaa diakonia-aamiaista ja ystävätoimintaa. Seuraa seurakuntamme ilmoittelua nettisivujen Ajankohtaista-osiossa ja Facebookissa.

Vapaaehtoistoiminnasta antaa lisätietoja kanttori Sari Ahponen, puh. 044 294 4835; 
sari.ahponen@ort.fi.
Suvantotila


Tampereen ortodoksisen seurakunnan vapaamuotoisiin kohtaamisiin on perustettu viihtyisä ”olohuone”, joka sijaitsee Nikolaintalossa (Suvantokatu 10). Suvantotila on kaikkien seurakuntalaisten käytettävissä erilaisin teemoin kertaluontoisesti tai toistuvasti tapahtuviin kokoontumisiin. 

Tilassa on kolmen kuukauden välein vaihtuva taidenäyttely. Kerran kuukaudessa kokoontuvaan kirjallisuuspiirin voi osallistua milloin vain ilman pitempiaikaista sitoutumista. Lisäksi tilassa on vilkasta lasten ja nuorten sekä nuorten aikuisten toimintaa. Matalan kynnyksen kahvila toimii tiistai-iltapäivisin. Keskiviikon liturgioiden jälkeen on tarjolla kirkkokahvit. Suuren paaston aikana kokoonnumme keitolle ja teelle ennenpyhitettyjen lahjain liturgian jälkeen. 
Aamiaista tarjoillaan joka kuukauden ensimmäinen maanantai.

Vapaaehtoiset vastaavat muun muassa kahvilan pidosta, kirkkokahveista, leivonnaisten valmistamisesta, tilojen viihtyisyydestä, näyttelyjen organisoinnista sekä kirjojen pienimuotoisesta lainauksesta. Kertyneet varat käytämme diakoniatoimintaan.

Yhteyshenkilöt: Riitta Bister ja Eija Kallonen

 

Kalliosalmi

Kalliosalmi on Tampereen ortodoksisen seurakunnan luonnonkaunis kesäpaikka Hervantajärven rannalla n. 10 km:n päässä kaupungin keskustasta. Raitiovaunu n:o 3 Hervanta vie päätepysäkille, josta on noin yhden kilometrin kävelymatka perille. Osoite on Salmenkalliontie 86. 

Kalliosalmessa järjestetään kesällä muun muassa kolme liturgiaa pihamaalla, talkoot, juhannustapahtuma ja kaikille seurakuntalaisille avoimia saunailtoja. Paikka tarjoaa mahdollisuuden erilaiselle toiminnalle ja ihmisten kohtaamiselle, tilaisuuksille, joita pääsääntöisesti vapaaehtoiset toteuttavat. Vapaaehtoisten työtehtäviä ovat esimerkiksi kahvin keitto, paikan valvominen, saunan lämmittäminen, puutalkoot – aina mukavassa seurassa. Lisää vapaaehtoisia tarvitaan mukaan mahdollistamaan toimintaa Kalliosalmessa!

Yhteyshenkilö: Ulla Katajamäki

Kirkko
Avustavat tehtävät

Kirkossa on tarvetta vapaaehtoistyölle ja monenlaisille tehtäville. Vapaaehtoisia tarvitaan esimerkiksi palveluksien valmistelussa, palveluksien aikana sekä niiden jälkeen. Erityisesti jumalanpalveluksiin tarvitaan aikuisia miehiä muun muassa alttariapulaisen tehtäviin. 

Näiden lisäksi löytyy runsaasti muina aikoina tehtäviä pieniä vapaaehtoistöitä kuten tuohusvaraston täyttöä, tuohussuojien valmistamista foliosta, tuohuslankojen nypitystä myyntiä varten, kirkkotekstiilien huoltoa jne. Pääsiäisen aikana vapaaehtoisten tarve korostuu, silloin tarvitaan runsaasti apukäsiä.

Yhteyshenkilö: kirkon vahtimestari Mika Kangasaho

 

Kirkon siistijät ja pihapiirin hoito

Kirkon siisteydestä huolehtiminen tapahtuu pääsääntöisesti vapaaehtoisvoimin. Erilaisia työtehtäviä löytyy runsaasti tuohusjalkojen puhdistuksesta lattiapintojen ja mattojen imurointiin. Kirkon ja Nikolainsalin pihapiirin viihtyisyyttä ja siisteyttä ylläpidetään vapaaehtoisten voimin. Mukavaa yhdessäoloa pienimuotoisten puutarhatöiden parissa.

Yhteyshenkilö: kirkon vahtimestari Mika Kangasaho

Kirkon kaunistajat

He ideoivat ja huolehtivat kirkon sisätilan kukista ja koristelusta ajankohtaisaihein.

Yhteyshenkilö: Hannele Niemi

Kirkkolaulu / kirkon kuoro

Tampereen ortodoksisen kirkon kuoro kouluttaa kuorolaisistaan kirkkolaulajia. Edellytyksiä ovat nuotinlukutaito, hyvä lauluääni ja kyky laulaa moniäänisesti. Kuorolaulajana toimiminen on sitoutumista vaativa tehtävä, jonka kautta laulaja pääsee elämään kirkkovuotta ainutlaatuisesta näkövinkkelistä ja johdattamaan kanssarukoilijat hyvyyden ja kauneuden kokemiseen lauletun teologian kautta. Harjoituksia on viikoittain ja jumalanpalveluksia useaan kertaan viikossa. Lisäksi kuoro konsertoi pari kertaa vuodessa.

Yhteyshenkilö: kanttori Markus Hänninen

Seurakunnassa järjestetään myös matalan kynnyksen kuorotoimintaa. Kirkkolaulun perusteet -ryhmään ei ole mitään sisäänpääsyvaatimuksia, ja kaikki halukkaat ovat tervetulleita oppimaan hienoja asioita omasta äänestään ja kuorolaulusta yleensä. Työn tuloksia päästään toteuttamaan yhteislaululiturgioissa, joita pyritään järjestämään noin kahdesti sekä syys- että kevätkaudella.

Yhteyshenkilö: kanttori Sari Ahponen

Lämpimästi tervetuloa mukaan kuorotoimintaan, ole rohkeasti yhteydessä!

Virpovitsojen ruusutalkoot

Talkoot järjestetään perinteisesti neljänä perjantai-iltapäivänä ennen Lasaruksen lauantaita kerhohuoneella. Tavoitteena on valmistaa yhdessä ruusuja/kukkia ja koristella niillä pajunoksat siunattaviksi Lasaruksen lauantain vigiliassa. Oksilla koristellaan kirkko pääsiäisajaksi, viedään seurakunnan vanhuksille tervehdyskäynnillä ja jaetaan kirkkokansalle vigiliassa, mahdollisuuksien mukaan myös myyntiä diakonian hyväksi.

Yhteyshenkilö: Riitta Bister

Ekumeeninen työ

Vuosittain Tampereella järjestettävän ekumeenisen Maailman rukouspäivän tilaisuuden valmistelu ja toteutus eri kirkkokunnista koostuvana naistyöryhmänä. Tammikuussa osallistumme ekumeenisen rukousviikon aikana toteutettavaan ekumeeniseen kirkkovaellukseen.

Yhteyshenkilö: Riitta Bister ja Eija Poteri

Kasvatustoiminta

Vapaaehtoisena toimiminen lapsi-, perhe- ja nuorisotyössä. Seurakunnan lapsi-, perhe- ja nuorisotyöhön kuuluvat kerhot, leirit, retket ja tapahtumat.

 

Seurakunta järjestää säännöllisiä kerhoja lapsille, nuorteniltoja 15–18-vuotiaille nuorille ja 18–30-vuotiaiden nuorten aikuisten iltoja. Tapahtumien yhteydessä tarjolla on erilaisia tehtäviä kuten tapahtumien suunnittelua ja toteutusta yhdessä kasvatustyöntekijän kanssa, keittiössä avustamista tapahtumien ja koululaisjumalanpalvelusten yhteydessä sekä kerho-ohjaajana toimimista.

Yhteyshenkilö: kasvatustyöntekijä Lidija Cederström-Hänninen

Yhteystietoja

www.tampereort.fi
Facebook: Tampereen ortodoksinen seurakunta
Facebook: Suvantotila

Vapaaehtoisten Telegram-ryhmä: https://t.me/+UB0DWcLxEyvP9j7a

Vahtimestari Mika Kangasaho, mika.kangasaho@ort.fi tai 050 5570054
Kasvatustyöntekijä Lidija Cederström-Hänninen, lidija.cederstrom-hanninen@ort.fi tai 040 1781633
Kanttorit Markus Hänninen markus.hanninen@ort.fi tai
050 557 0051 ja Sari Ahponen, sari.ahponen@ort.fi tai 044 294 4835
bottom of page